postheadericon Sajtóközlemény

VIII. Országos népmese-konferencia – Kaposvár

 

„A mesemondó és hallgatósága között szoros, alkotó kapcsolat teremtődik, ebben éled újjá a mesebeszéd. Napjainkban újra vannak közösségek, amelyek mindennapjaik részének tekintik a meséket. Tanuljunk tőlük, hogy meséink ne maradjanak a tarisznyánkban, vegyük elő őket, tápláljuk velük közös életünket!” (A népmese napja 2012 – felhívás)


A Magyar Olvasástársaság 2012. szeptember 28–29-én nyolcadik alkalommal rendezi meg A népmese napja konferenciát Benedek Elek születésnapján. A rendezvénysorozat idei központi eseményei Kaposváron lesznek, társszervezője a Kaposvári Egyetem, támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, az Apáczai Kiadó, Kaposvár önkormányzata és több intézménye.

„Jöttek királyok, hercegek, grófok, válogatott cigánylegények” címmel a közösségi mesemondást és a mese kultúraközvetítő erejét választottuk idei főtémánknak. A cigány közösségek gyakran a mai napig együtt élnek saját mesei hagyományaikkal ezért a VIII. népmese-konferencián a cigány népmeséké lesz a főszerep.

A konferencia napján (szept. 28.)kerekasztal-beszélgetéssel és mesemondásokkal tarkítva előadásokat hallhatunk a cigány varázsmesékről, a népmesék közösségekben és oktatásban betöltött szerepétől, este pedig filmmel, koncerttel és mesemondással zárjuk a napot.

A mesemondás közösségteremtő erejének életben tartásában a mesemondók példát mutatnak. Ezért a szakmai program folytatásaként szeptember 29-én hagyományteremtő szándékkal kerül sor a Mesemondók I. Országos találkozójára, melynek célja a mesélő emberek fórumának létrehozása.. Ugyanezen a napon mesemondás, családi programok, „mesemaraton” és koncertek biztosítanak egész napos kikapcsolódást. (Részletes program)

A két nap folyamán velünk lesznek Berecz András, Kóka Rozália, Kovács Marianna, Csernik Szende, Gulyás László mesemondók, a Fonó zenekar, az Alma együttes és sokan mások.

A népmese napja egyúttal mozgalom,  határon átívelő kulturális és társadalmi esemény is, melyet a Magyar Olvasástársaság hívott életre 2005-ben. A népmese napja konferencia-rendezvényhez 2005 óta a határon innen és túlról több száz intézmény és szervezet csatlakozott saját szervezésű programokkal, a tervezett rendezvény rövid leírásával. Az idén kiemelten fontosnak tarjuk, hogy minél többen csatlakozzanak a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen, kis és nagy közösségeket mozgósítva példájukkal.

 

Aki elfelejtette, hogy felnőttként is szüksége van a mesékre, a gyerekekért újra előveszi, megéli a varázslatot, talán vissza is talál hozzá.”


Részletes információ található a www.nepmesenap.hu és http://www.hunra.hu címeken.

A konferencia fővédnöke Fésűs Éva.

Szervezők, a konferencia témájában tájékoztatást nyújtó szakemberek:

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Tel: 06-30-9392-276
Magyar Olvasástársaság, alelnök
Kaposvári Egyetem –
gyermekirodalom-kutató

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Tel: 06-20-577-1177

Magyar Olvasástársaság tanácstag

Százhalombatta, Hamvas Béla Városi Könyvtár – igazgatóhelyettes, gyermekkönyvtáros, mesemondó

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Tel: 06-20-562-1639

Magyar Olvasástársaság tanácstag

Veresegyházi Pedagógiai Szakszolgálat –

pszichológus

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Tel: 06-30-216-8585

Magyar Olvasástársaság, tanácstag

Kaposvári Egyetem, Egyetemi Könyvtár –

könyvtárigazgató

 

 

A Magyar Olvasástársaság tagsága és tanácsa nevében

Győri János, elnök

 

Share
 
Nemrég frissült...
Rendezők, Támogatók

Magyar Olvasástársaság

Hagyományok Háza

logo-hamvas

logo-meseszo.jpg

NKA