postheadericon A népmese napja 2013


IX. Országos népmese-konferencia

A népmese napja – Fülek (Felvidék, Szlovákia)
2013. szept. 26
28.

 

Tudjuk, hogy a népmesék nem ismerik az országhatárokat, s akárcsak a mesehősök, a világokat is átlépik. Az elmúlt években mi is kiemelkedő segítőkre találtunk az országhatáron kívül élő magyarságban, amely ápolja és éli a hagyományát, s a népmesei kultúra őrzésében tanulhatunk tőlük. Így a IX. országos népmese-konferencia nagyobb útra indul, átlépi az ország határait, és 2013-ban Füleken rendezzük meg az idei ünnepet, hogy az ottani segítőkkel közelebbről lássuk a felvidéki meséket is.
 
A mesemondó és a népmesék szövege is annyiféle, ahányféle úton a mesehősök eljutnak a boldogságig. Ezáltal a mesék megmozdítják a szívet, s mindenkihez a maga nyelvén szólnak. Aki szívéből mesél, mesemondás közben úgy éli a mesét, mint a valóságot. Így a hősökkel együtt a mesélő és a hallgató is úton van. Tájegységenként másként szedelődzködik, kapja össze magát a hős, vagy bocsáttatik útra, tarisznyájában, tarsolyában hamuba sült pogácsával. De mindenképpen útnak indul, s így megkapja a próbákat és segítőket, eljut a külső-belső kincsekig.

A közösségi hagyomány fenntartott számunkra olyan népmeséket, amelyek kicsinek és nagynak is sokat adnak. A társadalmi változások nyomán a mesék úgy maradtak fenn, hogy lejegyezték őket. Mesei nyelvünket a legszínesebb módon a kisbaconi Benedek Elektől a mai mesegyűjtőkig azok őrzik, akik vigyázzák, mondják, tanítják a meséket. A lejegyzett mesék kicsit haza is viszik a mesemondót, az olvasással felidézhető a mesehallgatás élménye, és a mesében megtett utakat újra végig tudjuk járni. A könyvekben, mint egy kincses ládában, megőriztük a mesék magvát, hogy aztán újra és újra elővehessük és életre keltsük.

Kérjük az intézmények, kis- és nagyközösségek vezetőit, a családok tagjait, olvassanak, hallgassanak, mondjanak népmeséket, induljunk útnak együtt A népmese napján, hogy a magunk és közösségünk kincseit megtaláljuk!

CSATLAKOZÁS

A népmese napja határokon átívelő mozgalommá vált, hírét viszi a helyi rendezvényeknek, és összekapcsolja a közös ünneplés jegyében a népmesét ünneplőket, élvezőket. Kérjük, hogy idén is csatlakozzanak a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen! Levelükben írják le röviden a tervezett rendezvényt, valamint helyszínét, időpontját és felelősét. Így az országos népmeseprogramokról honlapunkról bárki könnyen tájékozódhat, azokból ihletet meríthet.

Share
 
Nemrég frissült...
Rendezők, Támogatók

Magyar Olvasástársaság

Hagyományok Háza

Magyar Olvasástársaság

PTE

HMOMK

Meseszó Egyesület

Csorba Győző Könyvtár