postheadericon A népmese napja 2013


IX. Országos népmese-konferencia

A népmese napja – Fülek (Felvidék, Szlovákia)
2013. szept. 26
28.

 

Tudjuk, hogy a népmesék nem ismerik az országhatárokat, s akárcsak a mesehősök, a világokat is átlépik. Az elmúlt években mi is kiemelkedő segítőkre találtunk az országhatáron kívül élő magyarságban, amely ápolja és éli a hagyományát, s a népmesei kultúra őrzésében tanulhatunk tőlük. Így a IX. országos népmese-konferencia nagyobb útra indul, átlépi az ország határait, és 2013-ban Füleken rendezzük meg az idei ünnepet, hogy az ottani segítőkkel közelebbről lássuk a felvidéki meséket is.
 
A mesemondó és a népmesék szövege is annyiféle, ahányféle úton a mesehősök eljutnak a boldogságig. Ezáltal a mesék megmozdítják a szívet, s mindenkihez a maga nyelvén szólnak. Aki szívéből mesél, mesemondás közben úgy éli a mesét, mint a valóságot. Így a hősökkel együtt a mesélő és a hallgató is úton van. Tájegységenként másként szedelődzködik, kapja össze magát a hős, vagy bocsáttatik útra, tarisznyájában, tarsolyában hamuba sült pogácsával. De mindenképpen útnak indul, s így megkapja a próbákat és segítőket, eljut a külső-belső kincsekig.

A közösségi hagyomány fenntartott számunkra olyan népmeséket, amelyek kicsinek és nagynak is sokat adnak. A társadalmi változások nyomán a mesék úgy maradtak fenn, hogy lejegyezték őket. Mesei nyelvünket a legszínesebb módon a kisbaconi Benedek Elektől a mai mesegyűjtőkig azok őrzik, akik vigyázzák, mondják, tanítják a meséket. A lejegyzett mesék kicsit haza is viszik a mesemondót, az olvasással felidézhető a mesehallgatás élménye, és a mesében megtett utakat újra végig tudjuk járni. A könyvekben, mint egy kincses ládában, megőriztük a mesék magvát, hogy aztán újra és újra elővehessük és életre keltsük.

Kérjük az intézmények, kis- és nagyközösségek vezetőit, a családok tagjait, olvassanak, hallgassanak, mondjanak népmeséket, induljunk útnak együtt A népmese napján, hogy a magunk és közösségünk kincseit megtaláljuk!

CSATLAKOZÁS

A népmese napja határokon átívelő mozgalommá vált, hírét viszi a helyi rendezvényeknek, és összekapcsolja a közös ünneplés jegyében a népmesét ünneplőket, élvezőket. Kérjük, hogy idén is csatlakozzanak a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen! Levelükben írják le röviden a tervezett rendezvényt, valamint helyszínét, időpontját és felelősét. Így az országos népmeseprogramokról honlapunkról bárki könnyen tájékozódhat, azokból ihletet meríthet.

Share
 
Rendezők, Támogatók

Magyar Olvasástársaság

logo-meseszo.jpg

hamvas logo

NKA