postheadericon Csatlakozók - 2019

A népmese napja egyúttal mozgalom,  határon átívelő kulturális és társadalmi esemény is, melyet a Magyar Olvasástársaság hívott életre 2005-ben. A népmese napja konferencia-rendezvényhez 2005 óta a határon innen és túlról több száz intézmény és szervezet csatlakozott saját szervezésű programokkal, a tervezett rendezvény rövid leírásával. Az idén kiemelten fontosnak tarjuk, hogy minél többen csatlakozzanak a 

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

címen, kis és nagy közösségeket mozgósítva példájukkal.

Kérjük, hogy csatlakozási szándékuk esetén a következő adatokat küldjék meg számunkra, hogy programjukat az alábbi listában szerepeltessük:

Intézmény neve:
Intézmény címe, irányítószámmal:
Esemény dátuma, időpontja:
Esemény címe és rövid leírása (maximum két bekezdésben):
Kapcsolattartó neve, elérhetősége (telefon és/vagy e-mail):

 

EDDIGI CSATLAKOZÓK:

megye-2012


BUDAPEST ÉS PEST MEGYE


Baktay Ervin Gimnázium
2330 Dunaharaszti, Baktay t. 1.

2019. szeptember 27.

A szervezők iskolánkban idén a 8. A osztály és a magyar valamint rajztanáraik. Népmese hangos felolvasásával indul majd a nap. Rajzpályázatunkon 3 választható meséhez (Az ördög kilenc kérdése, Tündér Erzsébet, Soknevű király) illusztrációk készülnek és folyosó-kiállításon tekintheti meg majd mindenki. A szervező diákok és tanáruk népmese-kvízt állítanak össze, amelyet minden osztályból 2-2 ember az iskolai könyvtárban azonos időben old majd meg.

Kapcsolat: Tolnainé Korcz Ilona, Kórik Borbála, Fehér István - tel.: 06 24 370 324/ könyvtár


e-pakk Bt.
1094 Budapest, Liliom u. 39.
Esemény helye: Pannon Kincstár, 2. em. 14. sz. terem, 48 férőhelyes, emiatt regisztráció szükséges, részletek a kisfilmben.

2019. szeptember 30., hétfő 17.15–18.30 óra

Miért meséljünk?
Tudományos ismeretterjesztő, térítésmentes, interaktív, kb. 75 perces előadás a meselélektani elméleti kutatásokról és gyakorlati alkalmazásuk lehetőségeiről. Az előadás az egyedfejlődés sorrendjében haladva tárja fel a mesék lélektani törvényszerűségeit, olykor humoros vagy komoly következményeit. Mindeközben a hallgatók saját élményeket szerezhetnek, tapasztalataikat megoszthatják másokkal.

A kisfilm megtekinthető: http://www.e-pakk.hu/nepmesenapja2019.mp4

A 48 fős terem miatt regisztráció kötelező, e-mail cím: meseinfo[kuckuc]e-pakk.hu
Az infotv. miatt az adatkezelési nyilatkozatot olvassák el előtte! Letölthető, elolvasható: http://www.e-pakk.hu/adatkezelési-nyilatkozat.pdf

Kapcsolat: e-pakk Bt. Juhász László - e-mail: meseinfo[kuckuc]e-pakk.hu


Erdőkertesi Faluház és Könyvtár
2113 Erdőkertes, Fő,út 112.

2019. szeptember 21.
"Egyszer volt, hol nem volt...."

Idén 15 éve, hogy átadták a Nagy László építész tervei alapján felújított és átépített Faluházat.

Az Erdőkertesi Faluház és Könyvtár a település és a környék művelődési igényeit szolgálja, közösségeket szervez és társadalmi eseményeknek a helyszíne. Ebben az évben új gyermekkönyvtári részleggel bővültünk.

Pályázati forrásból rendeztük be a volt közművelődési irodát. A gyermekek számára barátságos, tágas olvasó- és foglalkoztató teret alakítottunk ki. Erre az alkalomra alsó tagozatos gyermekeket hívunk – nekik mutatjuk be épületünket, a tevékenységünket. A bemutatás az új helyiségben ér véget, ahol megkérjük őket, rajzolják meg erről az élményeiket. Ebből rögtönzött kiállítás készül, utána élőszavas mesemondás következik.

A program 14.00 órakor kezdődik, és 16.00-kor zárul. A könyvtár 12.00-20.00 óráig tart nyitva minden látogató számára.

Kapcsolat: Pallag Katalin - e-mail: faluhaz[kuckuc]erdokertes.hu; tel.: 20/498-5213


Gödi Kastély Óvoda
2131 Göd, Béke út 3.

2019. szeptember 26.
"Hetedhét országon is túl" Projekt

A Projektet megelőző hetekben, négy magyar népmesével ismerkednek meg a gyerekek: Furulyás Palkó; Az aranytulipán; Nyakigláb, Csupahály, meg Málészáj; Nap, Hold, Csillag megszabadítása. A Projekt keretében feldolgozzuk a megszerzett ismereteket, élményeket. Az óvodakert adottságait kihasználva, egy "meseösvény" végigjárásával, hét állomáson, a megismert mesékkel kapcsolatos mesei tevékenységeket végeznek a gyerekcsoportok, forgószínpad szerüen.
Az állomások: 1. Miszlikbe aprított mesék (képkirakó) 2. Eltévedt mesehősök (Melyik szereplő nem illik a mesébe?); 3. Varázseszközök (Találd ki tapintással, mi van a takaró alatt, nevezd meg, majd mondd el, milyen varázsereje volt a mesében/szerinted milyen varázserő lakozhat benne?) 4. Egyszer volt, hol nem volt... (Bemutatott három tárgy beillesztésével, közös meseszövés) 5. Lovagi torna (mozgásos ügyességi feladatok teljesítése) 6. Szerencséd, hogy öreganyámnak szólítottál! (A négy meséből feltett kérdések megválaszolása) 7. Szerteszéledt birkanyáj (Eldugott bárányképek megkeresése adott területen). A hét állomáson, a hét csoportnak, 7x7 sárkányfej a jutalom. A megszerzett sárkányfejeket, kézműves foglalkozás keretében, a sárkány testét elkészítve, összeállítják egy hétfejű sárkánnyá. Ezek a sárkányok lesznek a csoportok meseőrző sárkányai.

Kapcsolat: Tóth Andrea - totocska2131[kuckuc]gmail.com


Információs és Közösségi Hely Tinnye
2086 Tinnye, Szabadság tér 3.

2019. szeptember 30.
MeseZENEDE

Kisiskolások körében a Furulyás Palkó című mesének a felolvasása, feldolgozása,a meséhez kapcsolható népdalok éneklése, hangszerekkel ismerkedés, ujjbáb készítése a mesében szereplő kisegérről.

Kapcsolat: Gyarmati Sándorné - gyarmatisandorne[kuckuc]gmail.com; 06-70-312-8048 


BARANYA MEGYE


Szentlőrinci Általános Iskola Bükkösdi Általános Iskola Tagintézménye
7682 Bükkösd, Vadasvölgy 2.

2019. szeptember 27., 9 órától
Megemlékezés a Magyar Népmese Napjáról

Az ünnepségünk célja, hogy a pedagógusok, a meghívott óvodások és óvónők, a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak a magyar népmese világa iránt, megszeressék és megőrizzék az őseinktől kapott örökséget. Ezen a napon iskolánk tanulói osztályonként előadnak egy-egy magyar népmesét dramatizálva. Beleélik magukat a mesehősök szerepébe, felöltik a közösen készített jelmezeket, bemutatják a mesei próbákat és a végén elnyerik megérdemelt jutalmukat.
A megemlékezést rajzverseny és népmeseolvasási verseny egészíti ki, melyet népmesei motívumokkal díszített emlékkártyával jutalmazunk.

Kapcsolat: Treutzné Csombor Mária, Nagy Magdolna - csombor.mari[kuckuc]gmail.com


BÁCS-KISKUN MEGYE


Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár
6100 Kiskunfélegyháza, Szent János tér 9.

2019. szeptember 27. péntek,  10.00–15.00 óra
Mesefelolvasó nap

Intézményünk a népmese napját, a népmeséket, meséket hagyományosan mesefelolvasó nappal szeretné népszerűsíteni. A helyi iskolák alsó tagozatos diákjait, osztályait várjuk meseolvasásra és hallgatásra előzetes bejelentkezés alapján. Javaslatunk: a gyerekek kedvenc meséjüket olvassák fel, vagy a tanító néni olvas.

Kapcsolat: Regéci Márta - regecimarti[kuckuc]gmail.com, tel.: 76/461-429 (15-ös mellék)


Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és AMI
6065 Lakitelek, Kiss J. u. 1.

2019. szeptember 30. 8.00–12.00 óráig

Iskolánkban már évek óta hagyomány, hogy az 1-2. évfolyamos gyermekek eljönnek a könyvtárba, hogy az 5-6. osztályos gyermekektől meghallgassák kedvenc népmeséiket, és azokhoz illusztrációt készítsenek. Reméljük, az idén sem lesz másképp, és a kicsik szárnyalhatnak a mese szárnyán...

Kapcsolat: Olajos Éva - jelesnapok[kuckuc]gmail.com


BÉKÉS MEGYE


Okány Könyvtári, Információs és Közösségi Hely
5534 Okány, Kossuth u. 4.

2019. október 1.

Intézményünk hagyományteremtő szándékkal csatlakozott 2005-ben a Népmese Napjához. Ennek keretében október elsején délelőtt a nagycsoportos óvodások mesejelenetet adnak elő a Könyvtárban, délután az általános iskolások mesélnek. A Népmese Napja keretében átadásra kerülnek a Népmese Rajzpályázat díjai is. Mindkét rendezvényen mesekönyvek, kifestőkönyvek, emléklapok, színezők kerülnek kiosztásra. A pályázatra beérkezett rajzokból kiállítást készítünk a Könyvtárban.
Ezen a napon ültetjük el a „könyvtárfát" az Ültess fát, olvass alatta könyvet! országos faültető akció keretében.

Kapcsolat: Veres István - okanyikkonyvtar[kuckuc]gmail.com; +36306013711


BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE


Hamarosan!


CSONGRÁD MEGYE


Alsó-Tiszamenti Többcélú Óvodák és Mini Bölcsődék
6647 Csanytelek, Kossuth út 12.
 
2019. szeptember 30.
" Mesével kerek a világ"
 
Tevékenységek:
  • Lépegetés 7 mérföldes csizmában
  • Aranyalma gyűjtés
  • Dió terelgetés útvonalon
  • Koronás fogó
  • Óriások versenye
  • Átkelés az  üveghegyen
  • Aranyhal mentés
  • Mese kívánságkosarak
Kapcsolat: Kátai-Benedek Istvánné, óvodapedagógus - viola.erika[kuckuc]citromail.hu; 06/30-558-2887

Szegedi Gregor József Általános Iskola
6726 Szeged, Fő fasor 61-63.
 
2019. szeptember 30. 8.00-tól 15.00-ig
 
A népmese napja - egész napos meseolvasás a Kuckóban, majd az iskolai Könyvtárban Papírszínház és a Mesekuckó "felavatása".
 
Kapcsolat: Varjasi-Kispéter Zsófia - kispeterzsofia[kuckuc]gmail.com; 06704523568 

FEJÉR MEGYE


Bodajki Zengő Óvoda – Mini Bölcsőde
8053 Bodajk, Bányász ltp. 15.

2019. szeptember 27.

Óvodánkban évek óta hagyományosan megrendezzük a Magyar Népmese Napját. Ezen a várva várt napon az egyik helyiséget „Mesekuckóvá” alakítjuk, és ide várjuk az óvoda apraja-nagyját. A „kemencében ég a tűz”, a régi tárgyakkal berendezett szobában puha szőnyegre és párnákra ülhetnek, így teremtjük meg a meghitt hangulatot. Minden csoport hallgathat mesét az óvó nénik előadásában, de a legkedvesebb, amikor anyával, apával kucorodhatnak le és együtt lehetnek részesei ennek a nem mindennapi élménynek. A mese végén a kemencéből előkerül a hamuban sült pogácsa és egy óvó nénik által készített emléktárgyat is hazavihetnek a mesehallgatók, amivel az otthoni mesehallgatásra, meseolvasásra próbáljuk ösztönözni a családokat.

Kapcsolat: Kállainé Héri Krisztina - bodajk[kuckuc]zengoovoda.t-online.hu; 0622/581-050


GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE


Balassi Bálint Művelődési Ház és Könyvtár
9241 Jánossomorja, Szabadság u. 2.

2019. szeptember 26., 14.00 óra

A magyar népmese napja alkalmából sárkányos mesét mond Füzi Rozi, győri mesemondó a könyvtárban.

Kapcsolat: Kocsis-Szombathelyi Adrienn - konyvtar[kuckuc]janossomorja.hu


HAJDÚ-BIHAR MEGYE


Hamarosan!


HEVES MEGYE


Hamarosan!


JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE


Verseghy Ferenc Könyvtár
5000 Szolnok, Karczag L. u. 2.

2019. szeptember 30., 13.00–14.00

Kacor király - bábműsor iskolásoknak a Minerva Bábcsoport előadásában.

2019. szeptember 30., 16.00–17.00

Meseterápia – miért fontosak a mesék életünkben ea. Kolozsvári Katalin meseterapeuta

Kapcsolat: Gálné Weigert Éva - hild.gyermekkonyvtar[kuckuc]vfmk.hu; tel.: 20 367 3457


Verseghy Ferenc Könyvtár
5000 Szolnok, Kossuth tér 2.

2019. szeptember 28. 10.00 és 10.45
2019. szeptember 30. 10.00 és 11.00

A Kacor király című bábjáték a Minerva bábcsoport előadásában. Szombaton érdeklődő családok részére, pénteken szervezett csoportoknak. Az előadás a magyar népmese feldolgozásával készült.

Kapcsolat: Munkácsiné Szabó Katalin - munkacsi[kuckuc]vfmk.hu; 56/510-110/47 m. 


KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE


Helischer József Városi Könyvtár
2500 Esztergom, Bánomi út 8.

2019. szeptember 30., hétfő 17.00 óra

Majoros Ágnes bábjátékos Szász Ilona: Százszorszép Bóbiska című meséjét adja elő. Az egyszemélyes bábjátékot rendezte: Bartal Kiss Rita, tervezte: Mátravölgyi Ákos, dramaturg: Szász Ilona és zenéjét szerezte: Nagy Szabolcs.

Kapcsolat: Zimonyi Zsanett - zimzsan[kuckuc]gmail.com


NÓGRÁD MEGYE


Nógrádszakáli Játék Óvoda
3187 Nógrádszakál, Dózsa György út 13.

2019. szeptember 26.
Lánc-lánc-meselánc

A helyi nagycsoportos óvodások a kiscsoportosok részére bemutatják A kakaska és jércike láncmesét, majd  mesehősökként addig mennek, mendegélnek míg egy nagy fa alá nem érnek, ami alatt elfogyasztják a hamubasült pogácsáikat, amit előző nap közösen sütöttek.

Kapcsolat: Kovács Bernadett - nszkovi[kuckuc]gmail.com


SOMOGY MEGYE


Népmese Éjszakája updated 2.0 1Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház
8600 Siófok, Fő tér 2/a

2019. szeptember 27. este 20.00 óra – 2019. szeptember 28. reggel 7.00 óra
Népmese Éjszakája

Boszorkányseprű szelídítés mesés szereplőkkel, népmesei motívumokkal. Éjszakai diafilmezés. Mese, Mese, Mese. Játék, találós kérdések. Másnap reggel mesebeli reggeli.nepmesenapja 2019

2019. szeptember 30. 10.00–16.00
Népmese Napja

Tréfás és tanulságos népmesék napja. A népmesék segítségével keressük a választ többek közt arra, hogy: Milyen a hamuba sült pogácsa? Ettél? El tudod mondani? Létezik? Mire való? Valóságos?
Játékos népmesés foglalkozások ovisoknak és kisiskolásoknak.

A helyszín mindkét esetben: BRTKK, Gyermekrészleg.

Kapcsolat: Laki Judit, igazgató - igazgato.lakijudit[kuckuc]konyvtar-siofok.hu ; Tókáné Rózsa Andrea - gyermekkvt[kuckuc]konyvtar-siofok.hu; tel.: 84 506-598 3-as mellék


SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE


Képes Géza Városi Könyvtár
4700 Mátészalka, Bajcsy-Zs. u. 22.
 
2019. szeptember 25., 10.00–12.00
Mesélek nektek! Papírszínház óvodásoknak

A Katolikus Óvoda három csoportja látogat el könyvtárunkba, ahol papírszínház előadás mellett könyvtárunk mesegyűjteményével is megismerkedhetnek.Lépegetés 7 mérföldes csizmában

2019. szeptember 27.
Egész napos meseolvasás - Az én kedvenc mesém!

Nyitástól zárásig bárki felolvashatja kedvenc meséjét. Iskolai csoportokat is vendégül látunk óránkénti bontásban. Minden felolvasó feltűzheti nevét Elek apó mesefájára, ami egész évben a gyermekkönyvtárban megtekinthető.

Kapcsolat: Horváthné Lukács Mária - hlm1966[kuckuc]gmail.com

Kispaládi Napközi Otthonos Óvoda és Konyha
4956 Kispalád, Fő utca 20.
 
2019. szeptember 20., 10.00 órától
 
A hét A csillagszemű juhász mese feldolgozása, megjelenítése jegyében történik. A szükséges szereplők jelmezeinek elkészítése, díszlet festése különböző technikák alkalmazásával. A mese több formában történő megjelenítése.
Helye: A Kispalái Napközi Otthonos Óvoda Csoportszobája
 
Kapcsolat: Salagvárdi Ilona - ovodakispalad[kuckuc]gmail.com

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár
4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.
 
2019. szeptember 30., hétfő 9.00–18.00 óra
 
Ünnepélyes megnyitó után folyamatos meseolvasás a könyvtár kamaratermében. Vendégeink lesznek: Budai Ilona, A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar népdalénekes, előadóművész, valamint Hajdú Ágota mesemondó népzenész. Kísérő programként a könyvtár előtti téren népi játszótér várja a gyerekeket.
 
Kapcsolat: Tóthné Szomolya Ágnes és Uray Melinda, gyermekkönyvtáros - gyermekkonyvtar[kuckuc]mzsk.hu; 42/598-881

Szamossályi Bóbita Óvoda
4735 Szamossályi Kossuth L. u. 40.

2019. szeptember 30. 10.00–12.00 óráig

Ezen a napon az óvoda apraja- nagyja a szülők közreműködésével egy bábszínházzá alakítja a csoportszobát. Idén bevonjuk a munkánkat segítő Városi szociális Központ szociális szakemberét is. Belépő a bábszínházba: kézműves tevékenység keretén belül készített Benedek Elek meséinek nevezetes jeleneteit ábrázoló belépőjegyek. A bábszínházban szülők, óvodapedagógusok felváltva báboznak, mesélnek Benedek Elek meséket.

Kapcsolat: Bélteki Tiborné - erzsebet0065[kuckuc]freemail.hu; 06-70-5850603


TOLNA MEGYE


Hamarosan!


VAS MEGYE


meseterapias plakatBerzsenyi Dániel Könyvtár
9700 Szombathely, Dr. Antall J. tér 1.

2019. szeptember 28. 9 órától 17.30 óráig

Mesék az Élethez – Előadások, beszélgetések, műhelyek a Metamorphoses Meseterápia módszeréről. Részletes program a mellékletben olvasható.

2019. október 1-től folyamatosan fogadunk csoportokat előre egyeztetett időpontok szerint

„… ahol a kurta farkú malac túr” – Népmese foglalkozás óvodásoknak és kisiskolásoknak
A gyermekkönyvtárunkba érkező csoportok meghallgatják a könyvtáros előadásában a népmesét. A gyerekek a mesehallgatást követően a meséhez kapcsolódó kézműves foglalkozáson vesznek részt, az elkészült alkotásokat természetesen a foglalkozást követően magukkal is vihetik.

„Az Óperenciás tengeren is túl…” – Óvodásoknak meghirdetett rajzpályázat
A rajzok beküldési határideje:
2019. szeptember. 30.
Eredményhirdetés: 2019. október 6. 15 óra

A gyermekkönyvtárunkba várjuk a népmese ihlette rajzokat, ahol fontos szerepet töltenek be az állatok. A tetszőleges technikával(színesceruza, vízfesték stb.) készülő, A4-es méretű alkotásokból kiállítást szervezünk. Az eredményhirdetésre az Országos Könyvtári Napok Könyves Vasárnapján kerül sor.

Kapcsolat: Komondi Gabriella - gykvt[kuckuc]bdmk.hu; 94/513-544


VESZPRÉM MEGYE


Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár
8296 Monostorapáti, Petőfi u. 12.

2019. szeptember 27., péntek 8.00–10.00
Népmese Nap Monostorapátiban

Az intézmény már több éve csatlakozik a Népmese Napja című mozgalomhoz. A programban részt vesznek az alsó iskolás tanulók 60 fővel. Könyvtári óra keretében a 4. osztályosok felkészülnek Benedek Elek életéből, majd ezen a napon ismertetik a megjelent résztvevőkkel. Népmese olvasás a legfőbb program. A program során meséket olvasnak, mondanak a gyerekek. Több éve a könyvtárban felállított Népmese fára az általuk készített mesehősöket, mesealakokat elhelyezik.

Kapcsolat: Stiglicz Rita művelődési ház vezetője - e-mail: r.stiglicz[kuckuc]gmail.com; 06 30/4690263 


ZALA MEGYE


Hamarosan!


HATÁRON TÚLI INTÉZMÉNYEK


2-es Óvoda
Kézdivásárhely, Iskola utca 6, 525400

2019. szeptember 20.
"Cifra palota"

Csoportunkban hagyomány a mese hallgatás. A gyerekek naponta találkoznak a népmese világával. Van saját meseceremóniánk. 20-án újból meghallgatjuk a legtöbb szavazatot kapó mesét. Lerajzoljuk a kedvenc szereplőket. Eljátsszuk a kiválasztott jelenetet. Megépítjük a cifra palotát.

Kapcsolat: Trufasu Beáta - beacska96[kuckuc]yahoo.com, 0746204231


Arany János Elméleti Líceum, Nagyszalonta
Románia, Bihar megye, Nagyszalonta, Aurel Lazar utca 1. szám isz: 415550

2019. szeptember
Minden napra egy mese

A szeptemberi hónap végén minden napra egy mesét készítek a gyerekeknek, különböző játékokkal, feladatokkal.

Kapcsolat: Szallos Ildikó Éva - szallosildiko[kuckuc]gmail.com


Constantin Șerban Elméleti Líceum
Élesd, Bihar megye, 415100, Șoimul negyed, 1/bis szám

2019. szeptember 30., 8.00–12.00 óra között

Mivel összevont osztályban tanítok, az előkészítősök-harmadikosok- negyedikesek csapatának vagyok a tanítója, olyan tevékenységet tervezek, melyben minden korosztály megtalálja a közös s a maga érdekes tevékenységét. Mesefelolvasás után differenciált munkavégzés: rajzolás, színezés, részek dramatizálása, szereplők ruháiba való bújás és szerepben való megszólalás, eszközök előállítása, láncmesélés, bábozás, éneklés, drámajátékok...

Kapcsolat: Ciavoiné Létai Andrea Hajnalka, tanító - ciavoi_andrea[kuckuc]yahoo.com


Dimitrie Cantemir Általános Iskola
Oradea (Nagyvárad), Bihar megye (judetul Bihor), str.Sextil Puşcariu nr.2/A, irányítószám (cod postal) 410512

2019. szeptember 16–20. (reggelente, napindítóként),  2019. szeptember 20-án 11.00–12.00 között
Mesés hét!

A hét minden napján egy-egy magyar népmesét olvasunk fel. Pénteken felidézzük és röviden megbeszéljük az elolvasott, illetve az előzőleg megismert népmeséket. Ezt közös játékos élményfeldolgozás követi.
Melyik meséből jöttem? (csoportmunka a teljes osztállyal) Minden gyerek egy-egy mese címet vagy azok szereplőinek nevét tartalmazó kártyát kap. Feladatuk megtalálni az összeillő meséket és szereplőiket.
Keresem párom! (kiscsoportos tevékenység) Egy-egy olvasott magyar népmese szereplőjének nevét kapják a csoportok, akikről egy bemutatkozó szöveget kell írniuk egy internetes társkereső szolgáltatás számára. Mindegyik csapat sorban felolvassa a bemutatkozó szöveget. Ezt követően a többiek fel kell ismerjék, és meg kell nevezzék, ki az adott szereplő. Válasszák ki, hogy a náluk lévő szereplők közül ki a megfelelő társ, vagyis kivel szerepelnek azonos mesében.
Én, a mesehős (egyéni munka) Illusztrációt készítenek, amiben ők a kedvenc meséjük hősei. A rajzokból mini kiállítást szervezünk, amire meghívjuk iskolánk magyar tagozatos gyermekeit.

Kapcsolat: Fándly Enikő Anna - e-mail: fandlyeniko[kuckuc]gmail.com; telefon: 0040-771650195 


Horváth János Elméleti Líceum Margitta
1 December utca 5 szám, 415300, Bihar megye, Románia

2019. szeptember 30., 10.00–12.00

Benedek Elek egyik meséje lesz feldolgozva a Kett-pedagógia módszereivel.
Rajzok, festmények készítése a feldolgozott meséhez, ebből kiállítás lesz.

Kapcsolat: Fügedy Anikó Erzsébet - tel.: 0745341083


Mircea Eliade Általános Iskola
Szatmárnémeti, M. Eliade utca, 3. szám

2019. szeptember 30. és az azt megelőző hét

Előző héten minden kisiskolás (az osztályán belül) olvasás órára hoz "tarsolyában" egy mesét vagy egy kedvenc mesekönyvet, amit elmond, illetve bemutat. Az elhangzott meséket lerajzolhatják, illetve egymástól megtanulhatják. Szeptember 30-án pedig egy általuk választott mesefilmet nézünk meg közösen és megbeszéljük kinek miért tetszett vagy nem...

Kapcsolat: Kováts Éva - kovats_e[kuckuc]yahoo.com; 0741420889


MAGÁNSZEMÉLYEK


Hamarosan!


 

 

Share
 
Nemrég frissült...
Rendezők, Támogatók

Magyar Olvasástársaság

Hagyományok Háza

logo-hamvas

logo-meseszo.jpg

NKA